CPAP bij je kind

Wat is CPAP?

CPAP staat voor Continuous Positive Airway Pressure (continue positieve luchtwegdruk). Het is een toestel dat zorgt voor een continue luchtstroom naar de longen, wat wil zeggen dat het zowel tijdens de inademing als de uitademing de luchtwegen openhoudt. 

Waarom heeft mijn kind CPAP nodig?

CPAP wordt gebruikt bij de behandeling van kinderen met obstructief slaapapneusyndroom (OSAS). Hierbij vallen de luchtwegen tijdens het slapen dicht, wat verschillende oorzaken kan hebben. Sommige kinderen hebben anatomische afwijkingen van het gelaat of een te grote tong of amandelen. Maar ook obesitas of problemen van de spieraansturing in de keel kunnen een oorzaak zijn. 

Het dichtvallen van de luchtwegen gebeurt voornamelijk tijdens de slaap, door de liggende houding en omdat de spieren tijdens het slapen wat meer ontspannen zijn.

Wat is een apneu?

Wanneer de luchtwegen van je kind dichtvallen, zorgt dit voor een onderbreking van de luchtstroom, waardoor ze even stoppen met ademen. Deze onderbreking wordt ook wel een apneu (volledig dichtvallen) of een hypopneu (gedeeltelijk dichtvallen) genoemd. 

Deze apneus en hypopneus zorgen voor een daling van het zuurstofgehalte in het bloed. Dit wordt opgemerkt door de hersenen van je kind die hem/haar dan eventjes terug wakker maken zodat hij/zij de houding kan aanpassen waardoor de luchtweg weer open gaat. 

Hoe werkt CPAP?

CPAP is een toestel dat continu lucht doorheen de luchtwegen blaast. Deze luchtstroom houdt de luchtwegen open, wat je kan vergelijken met een tuinslang die open staat wanneer er water doorstroomt. Wanneer er echter geen water doorstroomt, valt de tuinslang plat. Het CPAP-toestel is zoals de waterkraan maar het zorgt voor luchtstroom in plaats van een waterstroom. Een CPAP-toestel zuigt kamerlucht aan en stuurt deze dan aan een hogere druk doorheen de luchtwegen.

Hoe moet je een CPAP gebruiken?

De onderbrekingen van de ademhaling door het dichtvallen van de luchtwegen doen zich elke nacht voor. Het toestel kan dus best elke nacht gebruikt worden, ook wanneer je kind op vakantie/kamp gaat of tijdens een ziekenhuisopname. Het toestel komt in een draagzak zodat je het makkelijk overal mee naartoe kan meenemen.

Doet een CPAP pijn?

Een CPAP doet geen pijn. In het begin zal je kind wel even moeten wennen aan het apparaat. Zo zal je kind een masker op de neus moeten dragen dat met een lange slurf aan het CPAP-toestel verbonden is. Ook maakt het CPAP-toestel geluid dat eventueel storend kan werken voor je kind of andere personen die in dezelfde kamer slapen. Het is soms ook even wennen aan de lucht die het toestel blaast tijdens het uitademen.

Gelukkig zijn er hiervoor meestal ook oplossingen. Zo zal ons team zoeken naar het masker dat het beste bij je kind past en zijn er specifieke instellingen op het toestel die het gebruik zo aangenaam mogelijk maken.

Verdere opvolging

Binnen de maand na ingebruikname komt je kind op consultatie bij de longarts en de ventilatieverpleegkundige. Eventuele problemen en ongemakken kunnen dan besproken worden. Nadien wordt er opvolging gepland afhankelijk van de noden van je kind. Ook wordt het toestel regelmatig technisch nagekeken en uitgelezen.

Conventie

Wanneer je kind een CPAP-toestel nodig heeft, voorziet de conventie het materiaal en het apparaat dat je kind nodig heeft. Je hoeft geen financiële bijdrage te leveren voor deze materialen. De conventie regelt de terugbetaling met de mutualiteit. 

Om deze terugbetaling te kunnen garanderen is het belangrijk dat je op regelmatige tijdstippen op controle komt en de therapie zo goed mogelijk volgt. Breng altijd je toestel mee naar de controle in het ziekenhuis bij de ventilatieverpleegkundige en de kinderlongarts.

Praktische tips

  • Zorg dat de neus van je kind goed vrij is. Dit kan door de neus te spoelen met fysiologisch water of voor het slapengaan de neus goed leeg te snuiten. 
     
  • Plaats de bevochtigingspot steeds laag. Zo kan condensatievocht teruglopen naar de pot en loopt dit niet naar het toestel of je kind.
     
  • Wanneer de lucht in de kamer te koud of te droog is, kan het CPAP-toestel een verstopping van de neus veroorzaken. Zorg ervoor dat de kamertemperatuur minimum 16°C is. 
     
  • Zet het toestel op een plaats waar het zo weinig mogelijk stof kan aanzuigen zoals op nachtkastjes. 
     
  • Ga je met het vliegtuig? Neem het toestel dan mee in handbagage. Het toestel kan ook zonder problemen door de veiligheidscontrole. Laat de luchtvaart maatschappij van tevoren weten dat je met zo’n toestel reist.   
     

Contact

Bij verdere vragen of opmerkingen kan je ons steeds contacteren:

  • Telefoonnummer verpleegkundige: +32 3 821 41 83
  • Mail verpleegkundige: cpapkind [at] uza [dot] be
  • Mail artsen: kinderpneumologie [at] uza [dot] be 
     

Het secretariaat van de dienst kindergeneeskunde kan je bereiken op tel. 03 821 32 51.
 

Laatst aangepast: 06 juli 2022
Auteur(s): Team pneumologie kinderen